Professionele striptease / strip-o-grammen (vrouwelijk/mannelijk):

Striptease is een manier van dansen, waarbij de danser of danseres zich al dansend ontdoet van kleding.  Het doel van de striptease is het op een opwindende en speelse manier uitkleden met de nodige humor, sensatie en entertainment! De show gaat dan ook gepaard met veel sensuele bewegingen.  Zodra het laatste kledingstuk gestript is, is de stripact doorgaans ten einde.  Indien anders gewenst, eindigt de show zelfs iets eerder en blijven de laatste (minimale) kledingstukken aan.

Een stripteaseshow of stripact wordt vaak op het toneel uitgevoerd, dit kan bijvoorbeeld in een nachtclub zijn, maar ook worden strippers of stripsters thuis uitgenodigd, bijvoorbeeld voor een vrijgezellen- of verjaardagsfeest.  Alsook zijn ze vaak terug te vinden in cafés, discotheken, evenementen, ....

In de jaren 1980-1990 verwierven de Chippendales, een groep mannelijke strippers, grote bekendheid.

Strippers en stripsters zijn alsook een dankbaar onderwerp voor film. Zo maakte Andrew Bergman in 1996 de film "Striptease" met Demi Moore.  In 1997 verscheen de Engelse film "The Full Monty" over een groep werkloze mijnwerkers, die een stripact begint. Deze werd later bewerkt tot musical.

Een stripteasedanseres heet ook wel stripster of stripteaseuse.
De mannelijke versie noemt men een stripper.